En SUP gir deg en helt unik padleopplevelse, en magisk mestringsfølelse og fantastisk god trening. Den tar liten lagringsplass, lett å få med seg i båt og bil og klar til bruk på noen få minutter. Med riktig bekledning så kan du nyte SUP livet hele året.
Bredde på SUP’en – jo bredere brett desto mer stabilt.
Lengde på SUP’en – jo lengre brett desto mer fart og padlefølelse. Et langt brett er mer retningsstabilt, tar bølger mykere og er litt vanskeligere å ta kjappe svinger med.
Maks trykk (PSI) – jo høyere trykk du kan ha desto stivere og bedre blir SUP’en din, det er svært viktig for en god bæreevne, fart og selve padlefølelsen din.
Drop Stich – Gode SUP brett er produsert med en såkalt dropstich teknologi. Dette er 1000 vis av tråder som går mellom overlag og underlag for å stive av brettet. Ikke kjøp brett uten Drop Stich – de vil fort få en «bananform», tåler ikke høyt trykk og gir deg en dårlig padleopplevelse.
Double Layer – De aller beste brettene har en 2 lags konstruksjon. Dette gjør at brettet blir enda stiver, tåler høyere trykk og mye tøffere bruk.
Høyde på brettet – Den optimale høyden på et brett er 15 cm, styr unna brett som er tynnere enn det.
Egenvekt på brettet – Ofte er det slik at jo mer brettet veier desto høyrere kvalitet er det.
Hvor lang skal åren være? Når årebladet er i bakken og du står ved siden av, så skal du strekke hånden din helt opp og vinkle håndleddet. Akkurat så lang som til vinkelen.
Åra – Veldig mange SUP brett kommer i pakker med åre, disse årene er aldri av de beste dessverre. Greit å starte med, men når du blir glad i å SUP’e bør du spandere på deg en bedre åre. Åra er «girkassen», du er «motoren» og brettet er selve «bilen».
Kjøl – Alle SUP brett må ha en kjøl for å få god retningsstabilitet. Noe brett har 2 små på sidene og en større i midten, mens de aller fleste har en lang på midten. Er det noe som går i stykker på en SUP, så er det kjølen. Pass på å gå av brettet når du nærmer deg land slik at du skåner kjølen. Kjøl kan bestilles som reservedel og er lett å bytte dersom den blir skadet. (Gjelder ikke sidekjølene til de brett som har 2 kjøler).
Bruk SUP’en som en kajakk – På alle SUP’er er det festepunkter for sete (D-ringer). Monterer du et sete kan du padle brettet som en kajakk. Vi anbefaler allikevel å lære seg å stå på brettet. (Kjøp heller en litt bredere SUP).
Vedlikehold av brettet – Ikke la ett brett ligge i skarpt sollys over lengre tid, da kan trykket øke og skade brettet. Skyll brettet i ferskvann etter bruk og tørk det grundig før du pakker det sammen. Ett par ganger i året bør du sjekke at ventilen sitter godt, det gjør du med en spesialnøkkel som følger med brettet. Tar du godt vare på brettet ditt kan du ha glede av det i svært mange år.
Følelsen av å stå på brettet er herlig, og vinkelen du ser ned i vannet på unik – så bli litt «Robinson Crusoe» du også. Få deg en god SUP og gled deg til neste tur.