Sjur Mørdre er en erfaren friluftsmann og har vært på utallige ekspedisjoner verden rundt. Vi spurte han om han kunne gi oss noen smarte tips for bedre komfort på vinterturer.
Lakenpose selvfølgelig lurt å ha inni soveposen for å hindre møkk inn i posen og det vil spare deg for flere vasker som alltid innebærer litt risiko. Men jeg liker ikke å bruke det inni, da jeg får litt klaus av den. Utenpå, derimot, har lakenposen en meget bra funksjon som et ekstra isolasjonstrekk.
Når det kommer til valg av lakenpose foretrekker jeg tynn bomull – det gir et ekstra rom som gjør at man kan få flyttet 0-punktet ut fra dunen/fiberen og helst ut mellom lagene. Da vil dampen fra kroppen komme ut av posen før den fryser, og frost er lett å børste bort om morran. Bomull er også bra med tanke på å suge ut fuktighet fra posen. Bedre å ha en våt/frossen lakenpose som kan frysetørkes enn å prøve å få is ut av posen.
Dessuten er lakenposen fin for å hindre fukt fra teltduk inn i posen. Bedre at rim suges opp i bomullen enn at den smelter på posen og trenger inn i dun/fiber.
Dersom du er på tur med pulk og er mer enn uke på tur anbefaler jeg at du lar posen få lufte seg hele dagen. Arctic Bedding er bra her. Hvis du er på tur med sekk så bruk enhver anledning til å lufte posen. Dukker sola opp i lunsjen, så vreng posen og luft ut.
– Når du våkner om morran, er det utrolig behagelig i posen, samtidig som det er tilsvarende surt utenfor. Teltet er rimet ned. Idioten blir i posen og fyrer opp 🙂 Da smelter rimet fra innerteltet, og isen på innsiden av ytterteltet smelter og trenger gjennom innerteltet. Vannet går rett på pose og underlag. Vått underlag er den letteste måten å ødelegge en pose på. Vannet suges rett inn nedenfra og plutselig er dunfyllet samlet i 4-5 klumper. Særlig på poser med store kammere.
Så rutinen er: 1 mann ofrer seg og kryper ut mens det fortsatt er kuldegrader i teltet. Børster eller skraper innerduk fri for is. Børster all rim og is av poser og ned på underlag. Alle står opp, vender underlaget slik at all is og rim kommer ned på bunnduken.
Og dermed har du et tørt telt som det kan fyres opp skikkelig i – uten fare for drypp etc.
– Når du tar ned teltet, la spennet være i duken og bruk votter til å riste/børste av is på innsiden av ytterduk. Da pakker man ned et nærmest tørt telt.
Jeg har de siste 10 åra ikke brukt bunnduk i innerteltet på skiturer. Jeg klipper dette bort og lager heller benker for 2 i et 4-mannstelt – med en kuldegrop gjennom hele innerteltet. Da har man en sofa å sitte i når man koker, og et telt man ikke trenger være redd for vannsøl etc. Lett å komme inn og ut av posen og ståhøyde selv i småtelt.