Packraft: Ta turen til nye høyder!

Med en Packraft tar du turen til helt nye høyder, de veier ofte under 4 kg og får lett plass oppi sekken. Ikke gå rundt vannet, men padle over det, følg en elv, eller få fisk der du ellers aldri kunne nå med stang. På lengre turer er det herlig å kunne spare bena litt og heller hoppe opp i en Packraft.

Hva er en packraft?

En packraft er en robust, liten og lett “båt” som er enkel å bære med seg. Denne kombinasjonen gjør packraft til en genial turkamerat. En packraft veier som regel under 4 kg og tar liten plass når den er pakket sammen. Du kan derfor putte packraften i sekken og ta den frem når du kommer til et vann. Lasteevnen i en packraft er som regel rundt 150-200kg, noe som betyr at du får plass til deg selv og en tung ryggsekk.

De kraftige pongtongene gjør en Packraft svært stabil og de tåler ekstremt tøffe forhold. Norge er som skapt for Packrafting, enten du ønsker deg en rolig tur på ett vann eller ett skikkelig adrenalinkick ned en “hvit” elv. 

Hva kan man bruke en packraft til?

En Packraft er utrolig allsidig og kan brukes til mye, men de mest vanlige er å gå fra vann til vann eller til fiske på tur.

Fra vann til vann:
I Norge er det omkring 450 000 vann og innsjøer. Men en packraft i sekken vil du kunne planlegge morsomme turer i områder med mye vann og hvor det er kort avstand mellom dem. Du trenger ikke å tømme packraften for luft hver gang, da du enkelt stropper den fast bak på sekken din – ferdig oppblåst.

Fiske fra Packraft:
Det er mange som er litt redd for at sluken skal lage hull i Packraften. Det er det ingen grunn til. Fisker du med stang så vil stangen gi rikelig med plass mellom sluk og raften. Dorger du med sluk bak raften mens du padler skal du bare være litt obs når du trekker fisken om bord.

Hva trenger jeg av utstyr til packraft?

For å få en vellykket tur i Packraft trenger du egentlig kun en åre, pumpe og vest.

Åre:
Skaff deg en 4 delt åre til Packraften din. Den vil lett kunne pakkes ned i sekken. Åren bør være relativt lang siden Packraften er bredere enn en kajakk. Mellom 220 cm og 240 cm avhengig av høyden din.

Pumpe:
Packrafter pumpes ofte opp med pumpepose, legg litt ekstra trykk på siste innblåsing slik at du får nok trykk i Packraften. Altn så finnes det håndpumper og elektriske pumper.

Spruttrekk:
Skal du padle krevende elver med hvite stryk er det smart å kjøpe en Packraft med spruttrekk eller cover, slik at man unngår vannsprut inn i cockpit.

Redningsvest:
Selv om vannet er flatt når du starter padlingen, kan det fort blåse opp. Vi anbefaler at du alltid bruker en padlevest når du er på vannet.

Padleteknikk

Er du vant til å padle kajakk, så er det litt overgang til Packraft siden de er relativt korte.

Bruk lite kraft i hvert tak og øk heller frekvensen dersom du vil padle fortere.

Noen Packrafter har en avtagbar kjøl. Dette gir bedre retningsstabilitet, men den er utsatt for skader. Husk evnt å ta av kjølen på grunne områder.

Hva hvis jeg får hull i Packraften?

Selv om en Packraft er lett, så er den overraskende solid. Disse farkostene tåler en skikkelig trøkk og bunnduken er ekstra kraftig – ofte dobbelt så tykk som resten av raften.

Det følger alltid med ett reparasjon sett med raften, men leveres ofte uten lim, så husk å kjøp dette ved siden av. Bruk et lim for PVC materiale.

Det er også smart å ha med seg en rull med reparasjons tape til raske lappinger på tur.

Konklusjon

Med en packraft i sekken vil du kunne utforske steder som ikke tidligere var tilgjengelige. Du kan også legge opp helt nye ruter som inkluderer vann og dermed både nyte naturen fra vann og fra land.

Hvis du skaffer du deg en Packraft tror vi du, som de fleste andre, vil si:

«hvorfor har jeg ikke skaffet med dette tidligere!»

På tide å glede seg til neste vann eller elv!