Tekst og foto: Markus Holmer
I februar 2021 var jeg på ekspedisjon som inneholdt milevis med ski på bena, pulk på slep
og temperaturer ned mot 30 minus.
Dette eventyret krevde nøye planlegging og jeg dannet meg oversikt over nøyaktig hva jeg ville trenge av mat, samt en liten sikkerhetsmargin.
Dermed ønsker jeg å dele mine erfaringer, og kanskje til og med inspirere deg til å komme deg ut på ett skikkelig eventyr?
Ekspedisjoner og turer over flere dager og vil kreve god planlegging og system i pakking av utstyr.
For mange kan planleggingen av mat til langturen være en utfordrerne del av pakkingen.
Skal du på din første langtur, eller alt har møtt på disse utfordringene kan dette være nyttig
lærdom i forkant av neste tur!
I minusgrader må en tenke litt annerledes når det kommer til valg av mat da hverdagslig mat som
brød, pålegg, brusbokser osv vil fryse dersom gradene synker.
På vinterstid pakker jeg isteden mat som ikke inneholder veske, typisk tørket mat hvor det tilsettes veske ved tilbredning.
Vil si det slår en hver frossen brødskive når sulten inntreffer!
Stor fordel å pakke mat med lav vekt og lite volum, som likevel inneholder masse næring.
Feks. En pose med turmat tilbyr bla. middagsmat i en brøkdel av hva det ellers ville gjort!
Det vil være enklere å ha oversikt ved å danne deg et system og fordele maten – Unngå leiteaksjoner på tom mage!
Her foretrekker jeg å fordele daglig inntak i zip-poser som da vil inneholde alt jeg spiser i løpet av en dag per pose.
Mine dagsrasjoner inneholder ca 3000 kcal – Tilstrekkelig med fett og karbohydrater, som er drivstoffet kroppen trenger for å holde energien oppe.
En rasjon inneholder også energidrikk pulver til ca 1 liter, samt snacks som kan spises underveis på turen eller på kvelden i teltet.
Favoritt-snacks for min del er sjokolade i ulike varianter, nøtter, energibarer, tørket frukt osv. Ta med deg det du synes smaker godt!
Jeg har også drevet mye med jakt og fiske, som har resultert i at jeg skjeldent drar på tur uten fiskestanga eller børsa!
Dette er en stor fordel ved at det letter litt på bagasjen, ved at jeg skaffer noe av maten underveis.
Personlig ligger store deler av turgleden min i det å kunne fiske opp eller jakte mellom bjørkekrattene med børsa etter middagsmat.
Det er en god følelse å kunne hive innpå med fersk fisk som man selv har fanget.
I forkant av turen pakker jeg også litt tilbehør til fremtidig fangst.
Da har jeg som regel med med boil-in-bag ris, potetmos og noe som setter smak! – soyasaus, krydderblandinger eller lignende
Selv om jeg alltid satser på å få fisk eller fugl underveis på tur har det hendt at det har vært en nærmest umulig oppgave.
Slike erfaringer gjør at jeg nå alltid har med det jeg liker å kalle “sikringsmat”, slik at jeg ikke må gå fullstendig tomhendt
dersom fisken skulle vært vrien et par dager.
Det vil ikke si at jeg helgarderer meg meg, men jeg liker tryggheten ved å ha en liten sikkerhetsmargin.