I denne artikkelen vil du finne nyttige tips til hva du bør tenke på når du skal kjøpe ny sovepose. Bør jeg kjøpe dun eller fiber? Hvor lang bør den være? Må den være superlett? Det er mye å tenke på og utvalget blant soveposer er enormt. Her har vi plukket ut de viktigste punktene.
Behovene er forskjellige og det er viktig å finne ut av hva du faktisk skal bruke soveposen til. Det er forskjell på å krysse Grønland i Januar kontra et par netter i telt på sommeren med familien. Og trenger du egentlig en superlett sovepose? De fleste er veldig opptatt av vekt – ofte litt for opptatt av at det skal være ekstremt lett. Ikke bruk mange tusen kroner mer for å spare noen gram dersom du ikke har behov for det.
Når du skal finne ut av ditt bruk tenk på følgende:
Vårt beste råd er å tenke på hvor kaldt det maksimalt kan være før du velger å ikke dra på tur (eller at du har en annen sovepose som dekker behovet). Om du bestemmer deg for at du f.eks ønsker en sovepose som skal tåle -10°C bør du velge en pose som tåler -13°C.
TIPS: Kjøp alltid en sovepose som er litt varmere enn du trenger
Grunnen til at vi på generell basis anbefaler å kjøpe en litt varmere pose er av tre grunner. For det første så er det slik at noen fryser mye lettere enn andre. For det andre er det greit å ha noen grader ekstra “å gå på”. Og for det tredje er det mye lettere å lufte ut varme enn å skape varme.
Alle soveposer har oppgitte temperaturgrenser. Dersom de er EN-testet er temperaturene oppgitt som:
Damer fryser generelt lettere enn menn, og bør velge pose basert på T-Comfort grensen, mens menn kan bruke T-Limit grensen. Hvis du vet at du er en frysepinn bør du kjøpe enn sovepose som tåler 5-10°C kaldere enn T-Limit/T-Comfort
Det er mange triks man gjør for å unngå at det blir en kald opplevelse. Her er noen av de beste:
Soveposer som er fylt med dun har noen andre kvaliteter enn soveposer som har syntetisk fyll. Finn derfor ut hva som er viktig for deg. Som regel er pris en viktig faktor, men det er mulig å finne gode dunposer til en bra pris også.
Fordeler med dunposer:
Ulemper med dunposer:
En dunpose har høyere komfort, puster bedre og gir mer varme pr. gram enn en fiberpose. Dessuten komprimeres en dunpose bedre enn fiber. Skal du bære posen over lengre strekk, er dun ofte det rette valget. Mange synes det er mer komfortabelt å ligge i en sovepose med dun. De som først begynner med dunpose, går sjelden tilbake til fiber.
Fordeler med fiberposer:
Ulemper med fiberposer:
Fiberposer har den fordelen at de fortsatt kan gi deg varme selv om de blir våte. De klapper ikke sammen som en dunpose gjør når den blir våt. Fiberposer tåler ofte hardere bruk, og er ikke like utsatt dersom de får rift/huller. Liker du best å ligge under åpen himmel, bør du velge fiberpose.
TIPS: Om du sover mye under åpen himmel bør du velge fiberpose
Uansett om du er høy og slank eller lav og kraftig vil du finne gode alternativer. Din høyde og kroppsfasong er viktig å ta med i beregningen når du skal kjøpe ny sovepose. Sjekk målene på soveposen du skal velge.
De fleste soveposer kommer i 2 forskjellige lengder. Noen også med 3 lengder. Når du skal velge lengde må du huske på følgende:
Dersom du er en av de som akkurat er i grenseland må man vurdere de overnevnte punktene. Mange velger gjerne den lengste posen, da det er svært ubehagelig å “stange” tærne i enden (da blir du også kald). Så dersom du er i tvil er vårt generelle råd å velge den lengste posen.
Alle ordentlige soveposer er mumieformet, så her er det skulderbredden du må tenke på. Erfarne turfolk og “gramjegere” kan trives med en smalere pose, mens nybegynnere ofte ønsker en litt romsligere passform. Normalt leveres soveposer med en skulderbredde på mellom 70 og 80 cm. Det finnes modeller som er ekstra brede, samt “extendere” dersom man har behov for en ekstra bred sovepose
En skulderbredde på 76-77 cm og oppover er gjerne mer romslige, og vil som regel oppleves veldig komfortable.
TIPS: Sjekk ut Viking-serien fra Warmpeace. Den får man i 3 forskjellige lengder og 2 forskjellige bredder.
Mange av soveposene vi har leveres med LZ (Left Zip) og RZ (Right Zip). Dersom du er høyrehendt er det mest naturlig med glidelåsen på venstre side – altså en LZ.
En ok sovepose kan koste fra ca 1000,- og oppover, avhengig av kvalitet, fyll, produsent osv. Uansett hva ditt budsjett er håper vi at du tar deg råd til en sovepose du kan ha mye glede av. En superbillig sovepose fra nærmeste bildelbutikk vil fort gi deg en dårlig opplevelse og dørstokkmila kan bli veldig lang for å dra på tur igjen.
Dersom du ønsker en sovepose med dun så koster dette mer enn en fiberpose. Når på året du er på tur spiller også en rolle, da vintersoveposer er dyrere enn sommerposer på grunn av mengden dun som trengs.
Rimelig
Falkberg No. 1-serien
(Fiberposer)
Mye for pengene
Warmpeace Viking-serien
(Dunposer)
For den kresne
Pajak Core-serien
(Dunposer)
OBS: Husk at en sovepose aldri blir bedre enn liggeunderlaget den ligger på. Et godt liggeunderlag er derfor helt nødvendig for en god opplevelse. Finn ut hvordan du velger riktig liggeunderlag her
Vi håper denne artikkelen har gjort det litt enklere for deg å finne ut hva slags sovepose du skal kjøpe deg. Det viktigste er å finne en sovepose som passer for ditt bruk, din kropp og din lommebok. Kjøp en sovepose av god kvalitet som du kan ha glede av i mange, mange år. Uansett hvilken sovepose du velger håper vi at du får fantastiske turopplevelser.
Se vårt utvalg av soveposer i dun og fiber her
Fortsatt usikker? Send oss en mail på kundeservice@hektapatur.no eller ring oss på 974 75 536 så vil vi guide deg frem til den optimale soveposen for deg.
Det er veldig viktig at en sovepose blir luftet godt etter bruk. Vreng den hver morgen når du er på tur også. Det er 37° C i posen, og den varmen kan brukes til å fordampe mye fukt.
En mann fordamper 750 ml hver natt og en dame 500 ml. Denne fukten er det viktig å få ut av posen. En god sovepose puster svært godt og mye av denne fukten vil forsvinne i løpet av natten.
En sovepose har ikke godt av å ligge for lenge i kompresjonstrekket. Bruk en oppbevaringspose som puster godt, og som ikke komprimerer isolasjonen i posen. Eventuelt kan posen henges opp, men pass da på at ikke kammer eller isolasjonsmaterialet blir klemt under lagring.
En sovepose kan få nytt liv og spenst etter en vask, men det er viktig å følge fabrikkens vaske- og ikke minst tørkeanvisning. Alle soveposer skal tørkes flatt, eller i kald tørketrommel med tennisballer. Bruk vaskemiddel egnet for dun, f.eks dette. Det finnes også egen vaskespray til dunprodukter som du kan bruke dersom du har fått flekker på posen din, men ikke trenger å vaske hele posen.
En dunpose vil alltid kunne lekke litt dun (det er ikke dun, men fjær som lekker). Ikke dra ut disse, men prøv å komme til på baksiden og dra dem inn igjen i posen. Maser hullet der duna kom ut med fingrene dine så blir posen tette igjen. Det er svært sjeldent mer enn små promiller av duna i posen som lekker, så dette har lite eller ingen betydning for varmen til posen.
Det viktigste vedlikeholde man gjør er uansett alltid å lufte/tørke posen etter bruk. En fuktig pose som blir lagt til lagring blir ødelagt.
Tar du vare på posen din kan du ha glede av den i mange, mange år.