Tips ved kjøp av ny tursekk

En god tursekk er en av de viktigste investeringene du gjør når det kommer til turutstyr. Det er et stort utvalg og ofte kan det være vanskelig å velge riktig sekk. Vi håper denne artikkelen vil gjøre det enklere for deg å finne din perfekte tursekk.

En god sekk kan du ha veldig lenge, så det er smart å bruke litt tid på å kjøpe den rette sekken for ditt behov.

Hva skal du bruke ryggsekken til?

Det finnes spesial-sekker for de fleste formål, så det er viktig at du velger en sekk som passer ditt bruk. Skal du klatre, ønsker du andre funksjoner enn om du skal sykle. Og skal du bare på en kort dagstur eller overnattingstur over flere dager? Behovene er forskjellige.

På våre sider har vi delt ryggsekkene opp i hovedsakelig 2 kategorier.

Tursekker

Her finner du ryggsekker som passer godt til turer i skog og fjell. Denne kategorien er videre delt inn i Dagstursekker, Weekendsekker og Langtursekker, slik at det skal bli enkelt for deg å finne en sekk til ditt bruk. Lenger ned kan du se tips til utvalgte favorittsekker i hver av disse kategoriene.

Sportssekker

I denne kategorien vil du finne sekker som er laget spesielt for ulike typer aktiviteter. Underkategoriene her er skisekker, løpesekker, sykkelsekker, klatresekker og hoftebelter.

Et generelt tips er at det er bedre å kjøpe en litt for stor sekk enn en som er for liten. Det finnes alltid godt med kompresjons-stropper dersom du ikke får fylt sekken helt. Sekker kommer med et utall av lommer, rom og åpnings muligheter. Tenk litt over hva ditt behov er. Hvor vil du ha vannflasken, vindjakken som du plutselig trenger, fester til teltet osv.

Hvilket merke bør jeg velge?

Dette er helt opp til deg og du kan være trygg på at sekkene du finner hos oss er av høy kvalitet. Vi er svært kritiske når vi kjøper inn sekker og velger kun ut det vi mener er skikkelig bra sekker.

Vi liker godt å kjøpe inn sekkene våre fra produsenter som kun lager sekker, da vet vi at de bruker alle sine ressurser på nettopp å utvikle de beste sekkene. Og har man holdt på med noe i mange år, så blir man veldig god på det man gjør. Osprey, Deuter og Gregory lager bare sekker og de har gjort kun det i 40 -120 år.

Bæresystem

Alle produsenter har en rekke forskjellige bæresystemer og det er en jungel med navn og benevnelser. Men det finnes i hovedsak egentlig bare 2 forskjellige konsepter.

Ventilerte bæresystemer
Dette er ofte ett nett med god lufting mellom deg og sekken. Glimrende systemer når sekken ikke veier alt for mye og reduserer den klamme følelsen man kan få der sekken sitter på ryggen. Ofte får systemene sekken til å virke lettere enn den egentlig er.

Close Contact
Her sitter bæresystemet tett inntil ryggen din, og blir mer en del av deg. Det foretrukne bæresystemet når sekken er tung, samt på sekker som brukes til ski, klatring og alpine turer.

Hvilken størrelse/rygglengde passer til meg?

Når vi snakker om størrelse her så er det snakk om rygglengden, ikke volumet i sekken. Vi er ikke skapt i samme form (heldigvis) og derfor trenger du en sekk som er tilpasset din kropp. Mange sekker har gode justeringer på rygglengden og andre kommer i forskjellige lengder. De personene som er lave og brede samt høye og tynne sliter mest med å finne riktig sekk. Ta kontakt med oss da vi har modeller som er egnet og vi kan også bygge om enkelte sekker.

Spesifikke damesekker
Damer bør alltid velge sekker som er kvinnespesifikke. De har annen utforming på skulderstropper og hoftebelte – i tillegg så er hoftebeltet vinklet på en annen måte.

Uansett når du skal kjøpe sekk så er det viktig at du vet rygglengden din, så ta et ordentlig mål av denne. Det er enkelt – særlig om du får hjelp av en venn.

Se video om hvordan du måler rygglengden din her:

Hva slags tur skal du på?

Litt røft så kategoriserer vi tursekkene våre i 3 kategorier:

Dagstursekk
Dette er sekker som typisk har et volum på inntil ca 30 liter. Disse sekkene har som oftest et ventilert bæresystem og passer til kortere turer hvor det ikke er behov for å ha med seg sovepose, telt osv.

Weekend-sekk
Typisk inntil 60 liter. Her det sekker med både ventilert og close contact bæresystemer. Disse sekkene kan du fint bruke på helgeturer uten overnatting i telt. Det er plass til sovepose og så videre.

Deuter, Osprey og Gregory lager gjennomtestede kvalitetssekker som du helst ikke vil ta av ryggen.

Langtursekk
Typisk inntil 110 liter og med “close contact”-bæresystem. Disse sekkene er for turer med telt, sovepose, brenner, mat, ekstra klær og kort sagt, det du trenger for langtur.


Slik tar du på deg sekken din første gang:

Vi har ofte kunder innom som prøver sekker og det som alltid går igjen er at de tar på seg sekken feil første gangen. Slik gjør du det korrekt:

1. Fyll sekken med ca. den vekten du normalt vil ha i den. Løsne alle stropper.

2. Fest hoftebeltet. Det skal sitte 1/3 over høyeste del av hoftebenet ditt.

3. Stram skulderstroppene slik at de favner godt rundt skulderen din (gjør de ikke det, så må du justere rygglengden).

4. Fest brystremmen – den skal være stram, men ikke så stram at skulderstroppene beveger seg ut av posisjon.

5. Øverst på skulderstroppene finner man balanse stroppene. De er det ofte godt å stramme når man går oppover, og løsne når man går nedover. (Noen sekker har også balansestropper på hoftebelte og det samme gjelder for dem).

Vanntette pakksekker

Pakk alltid alt i vanntette pakksekker. Lag gjerne ditt eget system med flere størrelser og farger, slik at du raskt finner frem i sekken. Det er svært få ryggsekker som er vanntette og de blir heller ikke det av å ta på regntrekk (selv om det hjelper noe). Kommer du ut for ruskevær er det deilig å vite at alt i sekken er like tørt. Det er mange før deg som har kommet frem med masse vått i sekken… Så vi kan jo ta lærdom av det☺

Fortsatt i tvil?

Er du usikker – vær skråsikker 🙂 Kjøp den sekken du har mest lyst på og som har de funksjonene du trenger. Ønsker du at vi skal hjelpe deg med å bli skråsikker, så er det bare å kontakte oss – vi er her for å hjelpe deg på chat, mail eller telefon.

Det er også fullt mulig å komme hit for å teste sekk, samt å få en nøyaktig måling av rygglengden din.

God Tur!

Naturen Kaller!