Kjøpsguide: Hvordan velge liggeunderlag?

Er du usikker på hvilket liggeunderlag du skal kjøpe? I denne artikkelen forklarer vi hva du bør tenke på når du skal velge nytt liggeunderlag. Det er litt av en jungel der ute, og utvalget er enormt. Vi har mer enn 100 forskjellige liggeunderlag i sortimentet så vi forstår at det kan være vanskelig å velge. Forhåpentligvis blir det enklere etter at du har lest dette eller sett videoen nedenfor.


Invester i et godt liggeunderlag!

Det aller viktigste er å investere i et godt liggeunderlag. Ett godt liggeunderlag etter vår mening noe av det viktigste man kjøper.

Det som i utgangspunktet skulle være en flott tur kan fort bli ødelagt av et dårlig liggeunderlag. Når du er ute på tur er man ofte i mer fysisk aktivitet og det er essensielt at du får dekket behovet for hvile og en god natts søvn. Du skal derfor stille strenge krav til ditt liggeunderlag.

Før du går til innkjøp av nytt liggeunderlag må du tenke gjennom følgende:

  • Hva skal du bruke liggeunderlaget til?
  • Når på året skal du sove ute?
  • Hvor stort liggeunderlag trenger du?


Før vi går nærmere inn på disse 3 punktene skal vi forklare generelt om forskjellige typer liggeunderlag.

2 typer liggeunderlag

Liggeunderlag er hovedsakelig delt inn i 2 forskjellige kategorier:

  • Oppblåsbare liggeunderlag
  • Skumunderlag / Foam-underlag


Av alle liggeunderlag som selges hos oss er 90% av disse oppblåsbare liggeunderlag. De siste 10% er skumunderlag. Tidligere ble det solgt mange selvoppblåsbare liggeunderlag, men disse har nesten forsvunnet. Grunnen til dette er at dagens oppblåsbare liggeunderlag er mer komfortable, enkle/raske å blåse opp og tar mindre plass i sekken.

1. Skumunderlag / Foam-underlag

Et foam-liggeunderlag er de klassiske liggeunderlagene som man ruller eller bretter sammen. De tar mye plass, men kan være et fint tilskudd på turen. Foam-liggeunderlag anbefales å ha med på vinterturer. Da legger du foam-underlaget under ditt oppblåsbare liggeunderlag for å øke isolasjonsevnen og komforten.

TIPS: Et foam-underlag er genialt å bruke i teltinngangen eller som et stort sitteunderlag

MEN, om du skal kjøpe deg ett godt liggeunderlag til en god natts søvn bør du velge et oppblåsbart.

2. Oppblåsbare liggeunderlag

Liggeunderlagets 2 viktigste funksjoner

  1. Kompensere for ujevnheter i bakken, steiner, kvister og røtter
  2. Isolere mot bakken og kulden nedenfra


Når du ligger i sovepose vil du klemme soveposen flat der hvor du har kontakt med liggeunderlaget. Soveposen din har derfor svært liten isolasjonsevne og det er dette liggeunderlaget skal kompensere for.

Ingen soveposer er bedre enn liggeunderlaget som den ligger oppå. Vi anbefaler derfor at du kjøper et liggeunderlag med god isolasjonsevne (Se mer info om dette lenger ned)

TIPS: For å kunne kompensere godt nok mot ujevnheter er det viktig at du kjøper et liggeunderlag som er minimum 5 cm tykt.

Dun, fiber eller luftkammer

Det finnes forskjellige konstruksjoner av liggeunderlag og noen er fylt med syntetisk fiber eller dun, mens andre bruker luftkammer som reflekterer kroppsvarmen din. Alle typer fungerer bra og det er vanskelig å si om den ene er bedre enn den andre. Syntetisk fiber er rimeligere enn dun, mens dun gir bedre varme pr gram. Luftkammer-teknologi gjør liggeunderlagene lette, men det er også en vanskeligere produksjonsprosess, noe som gjør at prisen ofte er litt høyere.

Oppsettet nedenfor viser fordeler og ulemper med de forskjellige typene:

Fiber – Fordeler

  • Tåler fuktighet bedre
  • Enkelt å bruke
  • Isolasjonen er godt spredd

Fiber – Ulemper

  • Tyngre enn dun
  • Bør blåses opp med pumpe/pumpesekk

Dun – Fordeler

  • Mye varme pr gram
  • Tar mindre plass en fiber

Dun – Ulemper

  • Tåler ikke fuktighet
  • Må blåses opp med pumpesekk
  • Dunene ligger ofte løst i kammeret og kan “samle” seg i den ene enden.

Luftkammer – Fordeler

  • Lett
  • Tar liten plass
  • Kan blåses opp med munnen
  • God isolajsonsevne over hele underlaget

Luftkammer – Ulemper

  • Koster ofte en del mer

TIPS: Til en nybegynner anbefaler vi et liggeunderlag med fiber-isolasjon!

Pumpesekk, integrert pumpe eller blåse opp med munnen?

Liggeunderlag som er fylt med dun eller fiber må pumpes opp med pumpesekk eller integrert pumpe, ellers så vil fukt fra pusten din skade liggeunderlaget over tid. Samt at det går MYE fortere å blåse opp liggeunderlaget med en pumpesekk!

Hva skal du bruke liggeunderlaget til?

Ditt bruksområde er alfa og omega når du skal velge liggeunderlag. Det er forskjell på deg som kjører til teltplassen eller deg som går flere mil på fjellet med tung sekk. Selv om veldig mange ønsker et superlett og superkomfortabelt liggeunderlag som er billig og som tåler hardt bruk, så må vi dessverre drepe den forhåpning med en gang. Det finnes ikke!

Du må derfor finne ut av hva som er viktigst for deg. Lav vekt eller ekstrem komfort. De fleste velger et liggeunderlag midt i mellom og går for et komfortabelt liggeunderlag som har en ok vekt.

Når på året skal du sove ute?

Kjøp et liggeunderlag som passer til sesongen du skal sove ute, men husk at det aldri er feil å ha et “for varmt” liggeunderlag på sommeren. Du vil ikke føle deg ekstra varm eller klam selv om liggeunderlaget har veldig god isolasjonsevne (R-verdi).

Hva betyr R-verdi?

R-verdi beskriver isoleringsevnen og en høyre R-verdi betyr bedre isoleringsevne.

Alle gode produsenter av liggeunderlag oppgir R-verdi. Vurder behovet ditt og finn det liggerunderlaget med den R-verdien som passer best for deg. For vinterbruk bør du ha en R-verdi på 4,5 og mer. For vår, sommer og høst holder det med ca 3. Kjøp aldri et liggeunderlag som ikke oppgir R-verdi – det er en dårlig investering som du vil angre på.

Tidligere fantes det ikke en standard for R-verdi. F.eks hadde Therm-A-Rest og Sea To Summit egne testfasiliteter., mens Exped brukte en 3.parts testklinikk. Noen brukte ikke R-verdi og oppga kun temperaturgrense istedenfor. En r-verdi på f.eks 4 hos en produsent kunne dermed vært 5,2 hos en annen.

I 2020 ble det gjort endringer på dette og det finnes nå en ny “ASMT-standard”, slik at man kan være trygg på at liggeunderlagene har gjennomgått de samme testene. Det tar noe tid før alle liggeunderlag blir testet i henhold til den nye standarden, så foreløpig vil man nok finne både gamle og nye R-verdier.

Tabellen nedenfor viser en generell guide til R-verdi og temperaturgrenser:

Anbefalt R-verdi for hver sesong:

  • Sommer: 1 – 3
  • Vår og høst: 3 – 4,5
  • Vinter: 4,5 +

Hvor stort liggeunderlag bør jeg kjøpe?

De aller fleste liggeunderlag kommer i flere størrelser.

Lengde på liggeunderlaget:

Dette varierer fra produsent til produsent men er som regel ca slik:

  • Short: Opptil 165cm
  • Regular: Opptil ca 183cm
  • Long: Opptil ca 195cm


Lengden er selvsagt viktig, slik at du ikke ender opp med føttene utenfor liggeunderlaget. Da får du en kald natt. Så dersom du f.eks er 180cm høy bør du velge Long-lengde på liggeunderlaget. Da unngår du at soveposen ligger utenfor på den kalde bakken.

Men enda viktigere enn lengden er bredden.

Bredde på liggeunderlaget:

Bredden varierer også fra produsent til produsent, men stort sett finnes det 2 eller 3 bredder:

  • Regular / Medium: Ca 52cm bredt
  • Wide: Ca 65cm bredt
  • (Extra-Wide: Ca 77cm bredt)


Regular (Medium) er det mange som velger og vi er enig i at dette kan passe til en del. MEN, vi tror at de aller fleste vil trives bedre på ett underlag i “Wide”-bredde (63cm bredt). Et større liggeunderlag vil også isolere ett større felt rundt deg og ergo gi deg en varmere natt.

TIPS: Kjøp et WIDE liggeunderlag – Du kommer ikke til å angre

Vekt:

Ønsker du et så lett liggeunderlag som mulig må du belage deg på å betale mer. Vær også obs på at de veldig lette liggeunderlagene er mer utsatt for hull, så det er viktig at man er litt ekstra forsiktige med de.

Et større/bredere liggeunderlag vil veie mer enn et mindre, men vi mener uansett at du bør vurdere å kjøpe en wide-utgave, da komforten dette gir kompenserer for den lille ekstra vekten.

Tips og triks

Liggeunderlag til hengekøye

Det finnes egne liggeunderlag som er spesielt tilpasset hengekøyer. Disse er ofte bredere og hindrer hengekøyen å klemme sammen soveposen din. Sjekk de ut her.

Ønsker du å “hengekøye like a pro” bør du også sjekke ut underquilt som et alternativ til liggeunderlag.

Myk eller hard madrass?

En vanlig feil mange gjør er at de blåser opp liggeunderlaget sitt litt for mye. Ønsker du en myk madrass, så blås opp liggeunderlaget litt mindre. Et tips er å blåse opp liggeunderlaget ditt hardt og deretter legge deg ned på det og slippe ut luft forsiktig gjennom ventilen til du er fornøyd.

Ha med deg reparasjonssett på tur

Ulempen med oppblåsbare liggeunderlag er at det kan gå hull på dem, spesielt om man bruker det ute i campen eller på et svaberg. Pass derfor alltid på å ha med et reperasjonssett i sekken. Rep.sett følger med liggeunderlagene. Lær deg å lappe liggeunderlaget ditt, så går det raskere i felten. Gaffa tape eller Gorilla Glue tape fungerer også glimrende til lapping av liggeunderlag. Bruks og isolasjonsevnen blir ikke svekket av lapping. En god rettesnor er at jo lettere liggeunderlaget ditt er desto mindre tåler det. Vanlig bruk i telt tåler alle uten problemer.

Tilleggsutstyr

Det er i hovedsak kun ett produkt som vi virkelig anbefaler og det er et Chair Kit / Cloud Chair.

Et Chair-kit er et trekk som du legger liggeunderlaget inn i. Det geniale med dette er at du kan gjøre om liggeunderlaget til en varm og komfortabel stol med rygglene. Ryggstøtte er ofte en utfordring på tur og et Chair-Kit er etter vår mening helt fantastisk å ha med på tur. I tillegg beskytter dette trekket liggeunderlaget mot skader/hull.

Lurer du på noe?

Lurer du på noe om liggeunderlag så ikke nøl med å kontakte oss – vi er her for å hjelpe deg.

Her kan du se alle liggeunderlagene i vårt sortiment og finne din favoritt 🙂

Vi garanterer en god natts søvn!

Tlf: 974 75 536 (08 – 18 man-fre)
E-post: kundeservice@hektapatur.no

Naturen kaller!
Hekta På Tur